Antoni Gaudi

Många mycket stora, i världen erkända konstnärer, kommer från Katalonien såsom Picasso, Miró och Dali, men den som kanske mest förknippas med området är Barcelonas store arkitekt och skulptör Antoni Gaudi. Gaudi föddes i staden Reus i Katalonien 1852, men kom att bli starkt förknippad med Barcelona. Han studerade i unga år i Barcelona och fortsatte sedan att verka i staden.

Gaudis kanske mest kända verk är den enorma kyrkan La Sagrada Familia i Barcelona. Denna kyrka är faktiskt ännu inte färdigbyggd men är enormt pampig.

En man som mycket uppskattade Antoni Gaudis talang och som blev hans mest betydelsefulla, enskilda gynnare var Eusebio Güell. Åt Güell skapade Gaudi den fantastiska Güellparken i Barcelona. Parken var nog egentligen tänkt som ett byggprojekt och resultatet är en mycket speciell park med unika former och med mycket mosaik. Antoni Gaudi bodde själv i parken i 20 år och hans bostad finns kvar.

I början av 1900-talet fick Antoni Gaudi uppdraget att restaurera katedralen La Seu i Palma de Mallorca. Han förbättrade bland annat ljusinsläppet i den enorma katedralen genom att öppna upp en del igenmurade fönster. Baldakinen över högaltaret i katedralen är också ett verk av Gaudi. Det är en mycket mäktig skapelse och föreställer en gigantisk törnekrona.

Antoni Gaudi betraktades i yngre år som något av en ”Dandy”. Han var alltid mycket prydlig, snyggt klädd och med vältrimmat skägg. När han blev äldre drog han sig undan och slutade helt bry sig om sitt utseende. 74 år gammal blev han överkörd av en spårvagn i Barcelona. Han såg ut som en luffare och ingen ville köra honom till sjukhus. Senare hittades han död på ett sjukhus för fattiga i Barcelona. Han fick sedemera en begravning som hedrade hans bidrag till det katalansk folket och begravdes i kryptan i La Sagrada Familia sörjd av hela Barcelona.