Joan Miró

Joan Miró är nog den mest berömde av alla konstnärer som levt på Mallorca. Han föddes 1893 i Mont-Roig del Camp i Katalonien i Spanien. Han kom från en hantverks- och konstnärssläkt och studerade som ung vid en konstskola i Barcelona.

Eftersom Joan Mirós mamma kom från Mallorca tillbringade han många sommarlov på ön. Han fascinerades av ”Los Siurells” – de typiska mallorkinska keramikgubbarna och hästarna, som är målade i klara gröna och röda färger. Det ser man tydligt i en del av hans verk såsom till exempel ”Pájaro Lunar” och ”Pajaro Solar”. Miro var en surrealistisk konstnär och hans verk är ofta färggranna. Det ser man också på hans enorma skulptur ”Kvinna och fågel” i Barcelona.

1929 gifte Joan sig med Pilar Juncosa som kom från Mallorca. Paret ville väldigt gärna bosätta sig på ön och de sista 30 åren bodde de på Mallorca. Makarna hade ett hus med atelje i Cala Millor. Detta hus, Fundacion Pilar i Joan Miró, är nu museum och värt ett besök.

Personatge

Det kanske mest kända verket i Palma de Mallorca är Mirós ”Personatge” vid Plaza de la Reina. Skulpturen har också kallats ”ägget”. Mirós väggmålning i blå ton i Parc de la Mar i Palma är också mycket känd.

Joan Miró dog på Mallorca 1983 men ligger begravd på en kyrkogård i Barcelona.