Mat och dryck

Det finns några maträtter och även några drycker som kan vara intressanta att prova på när man besöker Mallorca.

Utefter turiststråken vid kusterna kan det vara lite svårare att bli serverad vissa maträtter, eftersom de där ofta inte tillhör menyn. Men passa på att prova en inhemsk rätt när du besöker någon by uppe i bergen.

Likörer

Likörer kryddade med anis är Mallorkinernas favoriter. Det kan vara en trevlig present att ta med hem, men smaka på dem först. De är mycket speciella.

Hierbas tillverkas på anis och en massa örter – därav namnet. Denna likör är mycket populär hos Mallorkinerna och de flesta familjer har sina egna blandningar av örter. Den söta Hierbas är något tjockflytande och gulaktig. Man kan ta ett glas till kaffet efter maten. Hierbas som inte är så söt kan tas som drink före maten.

Smaken påminner mig om den hostmedicin jag fick som barn och den sägs också vara bra mot det mesta såsom snuva, ont i magen och huvudvärk.

Palo är ännu en inhemsk likör som oftast används som aperitif. Palo är gjord på Johannesbrödträdets blå svarta frukter. Likören sägs vara bra för matsmältningen och serveras iskall.

Drycken är tjockflytande, brun och smaken påminner om kaffelikör, kakaolikör och det gamla råsockret som hette Kandisocker. Prova gärna Palo under besöket på Mallorca.

Mat

Fläskkött är det som är vanligast att man äter på Mallorca. Av hävd har det funnits många grisar på ön. Det har varit mindre vanligt att hålla nöt, vilket gör att rätter med nötkött i inte är lika vanliga. Ibland kan man se ett helt ben av gris, med till och med klövarna kvar, ligga framme under en duk. Av detta lår skärs sedan loss skivor av ”Jamon Serrano”, som är rimmad, lufttorkad skinka.

Ofta kan man få starta sin måltid med bröd, oliver och allioli. Brödet är segt och smakrikt och alliolin innehåller mycket vitlök. Det är ett mycket trevligt sätt att starta sin måltid.

Som första rätt väljer Mallorkiner gärna en soppa. Kanske en ”Sopa de garvanzos” med bas av kikärter eller en ”Sopa de lentejas” som består av linser. Bägge sopporna innehåller också mängder av olika grönsaker och är delikat kryddade. Egentligen skulle vi nordbor inte kalla dessa ”Sopas” för soppor. De är väldigt tjocka och påminner mer om grytor.

Man använder aldrig smör i matlagningen på Mallorca utan enbart olivolja och äter alltid bröd till maten. Tomas Graves, son till Robert Graves, har skrivit en hel bok om Bröd och Olja.

Sufrit är en bas i det Mallorkinska köket och används ofta då man tillagar kött- och fiskrätter. Sufrit är en tomatröra som består av tomater och vitlök som sakta fräses ihop och hälls över rätten.

Trompó är en typisk Mallorkinsk sallad som man också kan äta som lunch. Den görs på gul lök, tomater, grön paprika och sardiner.

Tumbet är en härlig, kryddig vegetarisk rätt som serveras het i en lerskål. Den består av gratinerade tomater, paprika, auberginer, potatis och vitlök. Den är mycket god och väldigt mättande.

Det man överlag kan säga om det Mallorkinska köket är att det är väldigt nyttigt och varierande. Maten går under den kategori vi kallar för medelhavsmat, vilket innebär bra fetter och mättande proteiner. En kost som påminner till stor del om GI och deras lågkolhydrattänk. Men det är föga troligt att Mallorkinerna skulle välja bort sitt älskade bröd, då  detta fortfarande är en stor del av deras matkultur.