Palma

Palma de Mallorca

Palma har 350 000 invånare, vilket betyder att hälften av Mallorcas invånare bor i staden. Den äldre delen av Palma utgörs av området runt katedralen La Seu. Denna äldre del var tidigare omgiven av en mur. Det här området kallas på spanska ”Barrios la Portella”, Portella kvarteren. När man skall utforska Palma är det bra att starta vid katedralen.

Porten in till S’Hort del Rei

Området rakt nedanför katedralen består av den fantastiska hamnen som lär ha Medelhavets största koncentration av Yachter. Här ser man också mycket stora kryssningsfartyg. Utsikten från kullen där katedralen ligger och ut över hamnen är magnifik.

Utefter hamnen löper ett promenadstråk som heter Paseo Maritimo. Denna breda, pampiga kustväg påbörjades 1950 men färdigställdes först på 1970-talet. Den nya moderna delen av Palma sträcker sig västerut längs bukten.

Resa hit

Att ta sig till Palma innebär för oss svenska nästa alltid flyg. Visst man kan flyga till Barcelona för att sedan ta en båt ut till Mallorca men det är inte att rekommendera. Det vanligaste sättet att flyga till Palma och Mallorca är med charter. Nästa alla stora charterbolagen flyger hit under säsongen. Dock går det även bra att fixa egna reguljära flygbiljetter, även om de ofta är lite dyrare. Men och andra sidan så är det då oftare mer flexibla avgångstider.

En dag i Palma

Om man semestrar på Mallorca bör man avsätta åtminstone en dag för att besöka Palma. Palma är en mycket charmig stad och här finns så mycket vackert att se. Har man bara kort tid på sig i staden bör man koncentrera besöket till området runt katedralen.

Miros ”Personatge”

Här finns det vackra promenadstråket Passeig des Born. Nere vid vattnet hittar men de pampiga byggnaderna La Lonja och Consulado de la Mar. Vid havet finns också Parc de la Mar med Miros väggmålning.På en dag hinner man troligtvis också med att besöka katedralen och de gamla kvarteren, Barrios la Portella, där det finns så mycket vackert att se.

Har man mer tid att spendera i staden bör man ta sig upp till Castillo de Belver. Man kan också göra ett besök i den stora saluhallen Mercado, eller varför inte en tripp till La Pueblo espanol med kopior av kända spanska byggnader.

Om du är en sportfantast så finns det bra möjligheter att se toppfotboll om du reser under hösten eller våren. Mallorca har ett lag La Liga (högsta divisionen i Spanien) som heter Real Club Deportivio Mallorca. Har du riktig tur så får du kanske möjlighet att se dem spela futbol med storheter som FC Barcelona eller Real Madrid. Mot storlag är det alltid svårt att få biljetter så kolla gärna upp detta i god tid innan du åker