Barrios la Portella

Området bakom Katedralen La Seu kallas Barrios la Portella och består av ett myller av smågator och gränder. Här är mycket trevligt att vandra omkring och det finns många vackra Patios att se. En Patio är en spansk kringbyggd gård. Gården har ofta någon sorts springbrunn eller en mindre staty. Den kanske vackraste Pation av dem alla är Casa Oleza, som man kan hitta i närheten av kyrkan Montesion. Casa Oleza är antagligen Palmas mest fotograferade privathus.

Museo de Mallorca

I dessa kvarter finns ett antal mycket intressanta muséer. Bland dessa kan nämnas Museo Diocesano och Museo de Mallorca. Den senare innehåller religiösa målningar från bland annat 1200-talet och även målningar och skulpturer från 1900-talet.

I gränderna inne i de gamla kvarteren finner man också ett antal vackra kyrkor, som till exempel Santa Clara med minaretliknande torn och Montesion.

De Arabiska baden

Trädgåden i Arabiska baden

Ett intressant besöksmål i Barrios la Portella – den gamla staden – är De Arabiska baden, som är ett caldarium – varmbad – där det varma vattnet rann i golvet. Det kostar 1,50 euro att gå in och det är det verkligen värt. Innergården är mycket vacker med väldigt många vackra blommor, buskar, stora palmer och kaktusar.

De Arabiska baden är det enda minnesmärke som finns kvar efter muslimerna på ön.

Det mest intressanta rummet är en liten vacker Dom som bärs upp av 12 kolonner. I rummet intill finns stora amforor – lerkrukor. Kanske var det tjänare som tömde varmt vatten över de badande. Man kan tänka sig att det var behagligt att vistas i dessa bad och man kan förstå hur underbart det skall ha varit att relaxa i dessa omgivningar efter ett renande bad.

Växtligheten i trädgåden i Arabiska baden