La Seu – Katedralen

Kung Jaime I reste med båt från Barcelona till Mallorca. Resenärerna blev under resan drabbade av en fruktansvärd storm. Kungen bestämde, att om han skulle få sätta fot på Mallorcas jord skulle han bygga denna fantastiska Katedral till jungfru Marias ära.

Katedralen La Seu

Det blev en enorm skapelse som inte fullbordades av Jaime I. Under kung Jaime II stod katedralen klar år 1601.

Denna mäktiga gotiska katedral är en av Spaniens största och huvudarkitekt var under en viktig period Sagrera (1380-1456).

Miros ”Personatge”

Där man kliver uppför trappan mot katedralen står Miros ”Personatge”.

Det är otroligt mäktigt att stiga in i denna fantastiska katedral. Överallt sipprar ljuset in genom otaliga målade små och stora glas. Rosettfönstren är mycket vackra och det är verkligen högt i tak. Ett av rosettfönstren består av mer än 1000 färgade glas.

Man stiger in i katedralen via muséet. Väl inne i katedralen är Baldakinen ovanför huvudaltaret det som är allra vackrast. Denna baldakin skapades 1912 av Antoni Gaudi. Den är en enorm törnekrona i smidesjärn och försedd med ett färggrant Krucifix.

Den framgångsrike katalanska arkitekten Antoni Gaudi var den som under restaureringen av La Seu under 1900-talet öppnade upp en mängd igenmurade fönster, så mer ljus kunde komma in i den väldiga katedralen. Han flyttade också i samband med restaureringen högaltaret till dess nuvarande plats. Tidigare fanns det i huvudskeppets mitt men återfinns nu i katedralens östra ände.

På södra sidan av katedralen finns Portal del Mirador från 1300-talet. Detta är en port med magnifika stenstatyetter huggna av skulptören Guillem Sagrera. Här finns också en fris med Nattvarden, Jesu sista måltid.

På luckan över dörren till klocktornet finns inristat: Non est factum tale opus universis regnis vilket betyder ”Inget liknande detta har byggts i hela världen”.

Det kostar 4 euro att beträda kyrkan, men det är väl spenderade pengar. Man bör inte lämna Palma de Mallorca utan att ha varit inne i Katedralen La Seu.

Utsikt från katedralen La Seu

Palau March Museu

Palau March Museu

Palau March Museu ligger bredvid trappan som går ned från katedralen mot Miros ”Personatge” och Plaza de la Reina. Här inne finns en mycket fin samling konstskatter av bland andra Moore, Rodin, Chillida och Dali.

Detta museum är ett av två stora museum på Mallorca grundade av bankirdynastin March. Banco March ser man överallt på Mallorca och det är ju trevligt att se, att denna rika släkt ger en del av den förmögenhet Mallorkinerna hjälpt dem att bygga tillbaka till folket på ön. Denna filantropiska instutition förknippas starkt med kulturevenemang på Mallorca.

Almudania palatset

Ta gärna en promenad runt katedralen eller åk häst och vagn om så önskas. Längs fasaden ut mot havet har man en fantastisk utsikt över Palmabukten med den stora, vackra hamnen.

Almudaniapalatset

Vid sidan av katedralen ligger Almudania palatset. Detta palats byggdes av Jaime II som kungligt residens och uppfördes på resterna av moriska kungars fästning.

En flygel av palatset rymmer ett museum med flamländska gobelänger. Idag är detta palats högkvarter för Mallorcas generalguvernör.