Övriga sevärdheter

S’Hort del Rei

S’Hort del Rei

Nedanför katedralen vid Plaza de la Reina finns en underbar park – en oas i Palma – som heter S’Hort del Rei, kungens trädgård. Parken är en vacker arabisk trädgård med många fontäner i en lummig omgivning.

Parc de la Mar

Parc de la Mar

Parc de la Mar ligger nedanför katedralen La Seu mot havet. Parken består av en artificiell sjö och den är planterad med palmer från Afrika. Här och var står moderna konstverk och det kanske mest kända är en enorm väggmålning av Juan Miró. Miro bodde och arbetade på Mallorca under en lång tid av sitt liv.

Mercat d’Olivar

Mercat d’Olivar

Om man kliver av bussen vid Plaza Espana är det inte långt till Palmas stora saluhall Mercat d’Olivar. För den som är intresserad av saluhallar med enormt mycket frukt, grönsaker, kött och fisk är Palmas saluhall ett eldorado.

Här är mycket rent och fint och allt vad man vill köpa i matväg hittar man här, till och med hela kaninger och fåglar med dun och hår och allt! På flera ställen i saluhallen finns små tapasrestauranger där man enkelt kan välja en liten tapasportion. Saluhallen har två våningar och på övre plan finns en helt vanlig Marcado (=stor livsmedelsaffär).

På vägen från Saluhallen till Plaza Espana ligger La Fornarina där man kan köpa med sig typisk Mallorkinsk mat som ”take away”. Det man köper får man med sig i små plastförpackningar och det kan vara ett mycket enkelt sätt att få prova på olika läckerheter ur det Mallorkinska köket. Här finns allt man kan tänka sig i matväg: grillad kyckling, grillade revbensspjäll, grillat grishuvud, kotletter, ensaladilla Russa, vitlöksmarinerade champinjoner, paella, moussaka, pimiento, Mallorkinsk pyttipanna, mängder av olika sorters gratinerade grönsaker, oliver och mycket, mycket mer.

Plaza Mayor

Plaza Mayor

Om man följer gatan San Miguel från saluhallen kommer man ganska snart till Plaza Mayor. Torget är mycket vackert inramat av gula hus med gröna fönsterluckor. Här finns mängder av caféer och små restauranger.

På måndager, fredagar och lördagar fylls torget av salustånd. Här försäljs då bland annat sjalar, smycken och batikarbeten på konsthantverkarnas marknad.

Castillo de Bellver

Castillo de Bellver

Har man möjlighet att spendera någon extra dag i Palma de Mallorca finns möjlighet att besöka några ytterligare sevärdheter i den västra delen av staden.

Om man kliver av bussen vid Plaza Espana och byter till buss nummer 50 kan man åka ända upp till Castillo de Bellver. Slottet ligger högt uppe på en skogbeklädd kulle och härifrån har man en magnifik utsikt över Palma.

Castillo de Bellver är en vacker gotisk borg som byggdes av kung Jaime II. Vägen upp kantas av pinjedungar och slottet är ett av världens förnämsta exempel på fästingsbyggen. Castillo de Bellver har vaktat stadens inlopp sedan 1300-talet.

Om man sedan fortsätter med buss nummer 50 når man San Cotoneret. I denna stadsdel ligger ”La Puebla Espanol”. Byn är muromgärdad och här finner man kopior av en mängd kända spanska byggnader såsom ”Alhambra” i Granada och ”Santa Cruz” i Sevilla bland andra. Byggnaderna innehåller affärer, hantverksateljéer, barer och caféer.