La Real Cartuja

Innergården i La Real Cartuja

Att besöka klostret La Real Cartuja de Valldemossa kostar 8 euro och det bör man verkligen kosta på sig. Inne i klostret ser man hur munkarna levde och man får även besöka de rum som beboddes av Frédéric Chopin och hans älskade George Sand.

Utanför varje cell finns små underbara trädgårdar och utsikten över dalen är magnifik. Här finns även en mycket vacker innergård.

Kyrkan i La Real Cartuja

Då man besöker klostret stiger man först in i den lilla kyrka som började byggas 1751.

Interiören är dekorerad med fresker av bland andra Bayeu, Goya och Juncosa. Högst upp på högaltaret ser man en bild av St. Catherine Thomás som är Valldemossas helgon.

Apoteket i La Real Cartuja

Det rum man därefter besöker är klostrets apotek. Detta apotek grundades på 1700-talet av munkarna som service till klostret. Medicinen förvarades i Katalanska krukor. Det var detta apotek som försåg Frédéric Chopin med medicin som George Sand skriver i boken ”En vinter på Mallorca”.

Biblioteket i La Real Cartuja

Nästa rum är Priorns bibliotek. Det var i biblioteket munkarna träffades en halvtimme varje vecka. Deras regler tillät dem bara att tala denna halvtimme i biblioteket. Övrig tid förblev de tysta.

Biblioteket innehåller bland annat munkarnas böcker och manuskript.

Audienssalen i La Real Cartuja

I ytterligare en avdelning i Priorns bostad finns audienssalen. Det var här Priorn tog emot gäster sittande i den vackra tronen.

I Denna sal förvaras också tryckta dokument från tiden före 1500-talet som handlar om astronomi. Här finns även böcker skrivna av Ramón Llull.

Priorns sovalkov i La Real Cartuja

Efter en kort promenad genom Priorns trädgård kommer man in i hans sovalkov och arbetsrum. Här står en docka klädd i en munks kläder.

Här finns en mycket enkel säng och ett litet kapell för en sen bönestund. Här finns också en eldstad för att kunna hålla värmen. Klostret ligger 425 m över havet vilket gör att det blir ganska kallt under vintern.

Cell nr 2 La Real Cartuja

I cell nr 2 återfinns Frédéric Chopins Mallorkinska piano. Det var med detta piano Chopin komponerade sitt kända verk ”Regndroppspreludiet”. Han hade beställt ett Pleyelpiano från fastlandet, men leveransen blev väldigt fördröjd. Chopin väntade otåligt och skrev till sin vän C. Pleyel i november 1838: Mitt piano har inte anlänt än…Jag drömmer musik, men jag kan inte göra något med det för det finns inga pianon här. Det här är ett vilt land i det hänseendet.

I detta rum finns också manuskript till George Sands ”En vinter på Mallorca”. Här finns också dokument och minnesanteckningar från parets vistelse i klostret skänkta av Aurore Sand. Aurore är George Sands barnbarn.

Här finns också inom glas och ram originalnoter signerade av Chopin och också album med mer än hundra teckningar av Maurice Sand, George Sands son.

Cell nr 4 La Real Cartuja

I cell nr 4 finns Chopins så efterlängtade Playelpiano. På detta piano komponerade han Preludium Op.28, Ballad Op. 38, Polonäs Op. 40 och Scherzo Op. 39.

Till sist kunde Chopin skriva till sin vän Pleyel: Äntligen kan jag skicka mina preludier till dig som jag färdigställt på ditt piano, som anlände i bästa skick.

Museo Municipal i La Real Cartuja

I ”Museo Municipal” återfinns bland annat en handtryckpress från år 1622. På väggarna hänger bilder tryckta med den gamla pressen.

Här finns också ”Mapa Mundi” av Volpelio och Girava.

I klostret finns även utställningar av verk av Mallorcas och Spaniens stora konstnärer.